14 top kávových nápojů - díl 1. BLACK COFFEE

11.02.2021

Káva je bezesporu jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Existuje spousta lidí, pro které je  nezbytná k nastartování pracovního dne.

Různé způsoby přípravy, různá síla kávy, to vše má dopad na výslednou chuť nápoje. Někdo chce hodně kofeinu a někdo kávu s našlehaným mlékem. Někdo hledá dokonalé espresso, jiný upřednostní filtrovanou kávu. Zde jsou tradiční i trendy způsoby, jak připravit perfektní šálek kávy.


4 nejoblíbenější kávy bez mléka


ESPRESSO

Nejrychlejší způsob, jak zvýšit produktivitu. Poskytuje okamžité nakopnutí, které chvíli vydrží! Třeba není pro každého, ale pokud najdete dobrou kávu a máte dobrý kávovar, může to být skutečný zážitek.

Klasická poučka: Espresso je nápoj o objemu cca 30 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů. Od něj se odvíjí spousta dalších variant jako Espresso doppio nebo třeba Ristretto. Tvoří také základ většiny mléčných kávových specialit.

AMERICANO

Americano není nic jiného než espresso se spoustou horké vody. Jedná se o zředěnou verzi espressa, která umí také skvěle nakopnout! Jednoduše připravíte přidáním horké vody do dávky espressa. Prostě kafe, které vydrží déle.



LONG BLACK

Perfektní posilovač produktivity pro zaneprázdněné lidi! Do šálku o objemu 150-200ml si napustíte čistou horkou vodu (60-100ml) a na to připravíte espresso doppio. Je to obrácený způsob přípravy než u Americana (které je také ale jen z jednoho espressa). Long black je velká, silná káva, která vám u práce chvíli vydrží. Tímto postupem také získáte krémovější pěnu.



FILTROVANÁ KÁVA

Způsob přípravy kávy, který v poslední době stoupá na žebříčku oblíbenosti. Díky nižšímu podílu rozpustných látek, vám totiž filtrovaná káva umožní vychutnat jemné nuance kávy. Třeba jako u vína. Proto lidé u filtrované kávy rádi zkouší různé druhy káv z celého světa. Při její přípravě není využívaný tlak, ale pouhá filtrace/louhování. Horká voda je v kontaktu s kávou po dobu 3-5 minut, podle přípravy. Získáte také podstatně větší množství nápoje, které můžete upíjet u práce delší dobu. Oblíbené způsoby přípravy jsou v Dripperu nebo Chemexu.



Oblast Boquete dodává jedny z nejlepších panamských káv. Ovocitější, středně plné tělo s jedinečně kořeněným charakterem. V chuti najdete tóny karamelu a citrusových plodů. 

×

Pokud se tu objeví nový článek, dáme vám vědět na email

Chci být v obraze