Kávovar: Čistota a chuť jdou ruku v ruce

Co hrníčky, nechtělo by to nové a lepší? 

Pořídili jste si krásný, nový, lesklý kafe stroj. Možná už před delší dobou, nebo je to teprve pár hodin, co jste ho vybalili z krabice. Nejspíš stál alespoň 10 tisíc, ale možná i 40 tisíc, do firmy třeba i 100-200 tisíc. Na internetu zjišťujete, jak udělat dokonalou kávu: jaká značka kávy je nejlepší, nejčerstvější a nejvoňavější. A co hrníčky, nechtělo by to nové a lepší? Věřím, že určitě najdete co hledáte. Rozhodně na trhu existují alternativy vašich přání, které vás zbaví těžce vydělaných peněz. To vše je skvělé, ale v zásadě nepodstatné. 

Co se nečistí, zůstává špinavé

Problém s automatickými kávovary spočívá v tom, že vnitřní hadičky a ventily jsou skryty a bez úplného rozebrání stroje se k nim nedostaneme. V případě kávovarů Jura je toto možné pouze v autorizovaných servisech. Proto je potřeba dělat pravidelné odvápnění a čištění. Kávovary, které ve firmách jedou a dělají jedno kafe za druhým, se pravidelně hlásí o vyčištění. Třeba 1-2x za týden, a to je v pořádku.

Po měsíci už může být kávovar plný bakterií 

V domácích podmínkách doporučujeme čistit častěji než vám kávovar sám doporučí. Pokud totiž doma děláte 3 kávy denně, tak vám kávovar hlásí čištění třeba 1x za měsíc a možná i 1x za 3 měsíce. A to je špatně. Za tu dobu máte již kávovar plný plísní a bakterií. Jednak asi nikdo nechceme pít plísně a jednak se to vše odráží v chuti kávy. Pokud jsme si dali práci s výběrem kávy a hledáme dobroty od místních pražíren, tak proč bychom pak proháněli tuto skvělou kávu přes plesnivé hadičky jinak nablýskaného kávovaru?

Zde je náš návod na absolutní minimum údržby automatického kávovaru


  • 1x za týden vyčistit nádržku na vodu (nechat v teplé vodě chvíli působit spolu s trochou odvápňovače nebo kyseliny citronové nebo octa). Mlýnek vytřít papírovou utěrkou, kam se dostanete. Vymýt odpady, kam teče voda a padá mletá káva. Ve firmách třeba i častěji. Ale pokud doma děláte 1 kávu denně, tak si kávovar řekne o vysypání odpadů třeba až po 10 dnech, a to už budete mít uvnitř plíseň. Vysypávat odpady doporučujeme každý den nebo obden.
  • 2x do měsíce spustit čištění pomocí tablety (toto není odvápnění). Čištění odstraňuje právě plísně a kávové usazeniny.
  • Používat filtraci vody a 1x za půl roku provést odvápnění. Nebo, pokud nepoužíváte filtraci, provádět pravidelné odvápnění za 5-8 týdnů.
  • Každý den - údržba cappuccinatoru a mléčné hadičky. Pracujete s čerstvým mlékem? Tak toto nezanedbávejte. Nejen, že vám tryska nebude správně fungovat a pěna bude mít špatnou konzistenci, ale také chuť nebude dobrá a hlavně budete pít kávu plnou bakterií z nedostatečně umytých mléčných cest. Pokud nemáte po ruce čistič mléčných cest, stačí cappuccinator sundat a umýt třeba v jarové vodě. A není na škodu ho jednou za týden třeba namočit do kyseliny citronové.

Rozdíl rozhodně poznáte

Víme, že se to může jevit jako komplikované, ale není. Navíc se to vyplatí, především pokud plánujete používat kávovar déle než rok. Čím více se o něj budete starat, tím déle vydrží a vaši péči vám bude vracet v podobě výborné kávy. Za léta brouzdání po firemních kuchyňkách a pracovních jednáních jsme již ochutnali ledasco. A zajímavé je, že špatná chuť nebyla většinou způsobena druhem kávy.

Zákazník používal třeba průměrné značky, ale ověřené. Měli jsme vyzkoušené, že dané kávy sice nepatřily mezi top značky, ale rozhodně nebyly špatné nebo nepitelné. Jak je možné, že se to tedy skutečně nedalo pít? Příčinu jsme objevili velmi rychle. Dost často nikdo ze zaměstnanců netušil, že je potřeba dělat nějakou údržbu. Jestli mají nějaké čistící prostředky, nebo jak často a jakým způsobem je používat. Každý má dost své vlastní práce. A čas u kávovaru chce strávit maximálně tím, že zmáčkne tlačítko.

Pokud nemůžeme, nemá smysl utrácet

Je to pochopitelné, ale na druhou stranu nikdo z nás by přeci nechtěl pít kávu ze stále stejného neumytého hrnku. Takže je potřeba najít způsob, jak toto změnit. Například zvolit někoho z kolegů, aby se stal zodpovědným za čistotu kávovaru nebo si najmout firmu, která se postará o kompletní servis včetně údržby.
Na domácí čištění si asi firmu najímat nebudete. Ale pokud tomu nemůžete věnovat čas, pak je zbytečné utrácet peníze za drahou kávu a vlastně i za kávovar. Raději si zajděte do vaší oblíbené kavárny.