Filtrovaná káva a její rozdíly oproti espressu

Doba už dávno není jen o "presu s mlékem". Zajímá nás původ, pěstování, sklizeň. Pražírny, obchodníci i kavárny mění způsoby prezentace a přípravy kávy. Objevují se nesčetná množství metod k její přípravě a tedy i mletí a pražení. 

Nejsledovanější a nejoblíbenější způsoby přípravy kávy v současnosti

  • Espresso
  • Filtr - Chemex, Drip
  • French press
  • Aeropress
  • Moka konvička

Espresso nebo filtr? Jaký je rozdíl mezi dvěma nejoblíbenějšími metodami

  • Espresso

Rychle se připravuje, rychle se konzumuje, rychle dodá kofein.

Horká voda, která pod tlakem protéká přes jemně mletou kávu. Espresso je mnohem hustší a koncentrovanější než filtrovaná káva. A nemusí být konzumováno jen z malého šálku. Oblíbených variant výsledného nápoje, kdy základ tvoří espresso, je mnoho. Kdo nemá rád silnou kávu, s oblibou si objednává "americano / lungo", kdy espresso podáváme do většího šálku a k němu přidáme konvičku s horkou vodou. Zákazník si tak sám dolije horké vody, kolik chce. Je také základem všech oblíbených mléčných specialit jako je latte macchiatto, cappuccino nebo flat white.

Espresso je silnější a koncentrovanější než filtrovaná káva a skládá se ze 2 vrstev

Crema - je zlatohnědá vrchní vrstva nápoje, tvořená bílkovinami, oleji a melanoidiny (kombinace cukru a aminokyselin). Ne každá káva může vytvořit pěknou cremu a to je také jedním z faktorů při posuzování kávy. Někteří shledávají kávu s hustou vysokou cremou za příliš hořkou, jiní to považují za znak kvalitního espressa. Nejlepší cremu tvoří směsi káv s obsahem robusty.

Káva - hlavní část espressa, která nám přináší různé kombinace chutí (sladká, slaná, kyselá, hořká) a vůní (květinová, ovocná, karamelová, oříšková, čokoládová, kořeněná, atd.)


  • Filtr

Espresso a filtr, je vlastně čistě teoreticky stejný koncept. Základ je stejný: nalijeme horkou vodu na umletou kávu, voda projde skrz přes nějakou podobu filtru a teče do nádoby. No, ale to je příliš zjednodušeně řečeno.

U filtru, namísto toho, aby byla voda protlačena, protéká kávou pouze díky gravitaci. Proces trvá o trochu déle a potřebujete více umleté kávy a více vody. Abyste si mohli filtrovanou kávu pořádně užít a vychutnat, nedělá se v množství 30 ml jako espresso, obvyklý objem je okolo 250-500 ml. Filtrovaná káva rozvíjí mnohem méně kyselosti a zvýrazňuje naopak složitější chutě káv. Díky tomu je oblíbenou volbou u jednodruhových káv. Je tomu tak proto, že více vody má možnost absorbovat kávové oleje a vůně ve svém vlastním čase a tlaku.


Kolik času to zabere?

  • Espresso

Italové si stojí pevně za dobou přípravy 25 až 30 sekund - nic víc, nic míň. Díky tomu se celá příprava vejde přibližně do minuty včetně mletí. Je to rozhodně nejrychlejší způsob, jak připravit kávu. 


  • Filtr

Proces začíná proplachem filtru, následně navlhčením umleté kávy: cca 30 ml horké vody nalijeme na kávu a čekáme 30 sekund. To umožňuje uvolňování oxidu uhličitého a usnadňuje lepší průtok vody během samotného procesu. Zbytek procesu, kdy umletou kávu pomalu krouživými pohyby zaléváme horkou vodou (93 °C), trvá přibližně 2 až 4 minuty. Čas se může lišit podle druh filtru, který jste zvolili. Příprava filtrované kávy trvá rozhodně déle než u espressa, ale jedná se o určitý rituál.



Co potřebuji na přípravu?


  • Espresso

Milovníci espressa budou jistě zastánci pořízení kávovaru na espresso. Ano, určitě je fajn mít doma tento stroj. Jen musíme počítat s tím, že cena jeho pořízení je od pár tisíc až do několika desítek tisíc korun. Variant je nesčetně mnoho a je potřeba hledat tu svou cestu. Odpovězte si na základní otázky: Automatický nebo pákový? A kolik chci investovat? 

Můžeme uplatnit měřítko, čím více peněz, tím lepší kvalita. Je to ale pravda? Doporučujeme provést důkladnější průzkum trhu. I v tomto oboru platí, že kolikrát platíme za značku a výsledná kvalita neodpovídá. Problematika espresso kávovaru pro domácí použití je na delší povídání a brzy se mu budeme věnovat i zde.


  • Filtr

Vybavení na ručně filtrovanou kávu je mnohem méně nákladné než pořízení kávovaru. Díky tomu je dostupnější pro kohokoliv. Potřebujete jen nádobu na filtrování, papírový filtr a šálek. Navíc si můžete pořídit ještě mlýnek, váhu, teploměr a konvičku s úzkou hubicí pro vyšší přesnost při zalévání vodou. 

Mezi základní typy patří Chemex nebo Dripper. Liší se především tvarem, menší rozdíl je i v rychlosti překapávání a tím i ve výsledné chuti. Má nejoblíbenější příprava je v Chemexu. Jednoduchá, rychlá, elegantní a chuť brilantní. Doporučuji vyzkoušet v kombinaci s jednodruhovou kávou (Burundi, Nicaragua, apod.). A nezapomeňte hrubé mletí. Pokud nemáte mlýnek, můžete koupit namletou kávu. Ale čerstvě umletá doma je úplně nejlepší. Mrkněte na přípravu v Chemexu.

Je lepší espresso nebo filtrovaná káva?

  • Espresso

Je vytvořeno jinak, zcela odlišnou metodou a úžasně rychlým způsobem. Správně připravené espresso má jedinečnou konzistenci a výraznou chuť. Ideální pro přípravu espressa jsou kávové směsi. A pak už je jen na vás, zda zvolíte směsi s částečným podílem Robusty, tedy s vyšší hořkostí a tmavší a hutnější cremou, nebo směsi káv různých původů ze 100% Arabiky. Ty přinášejí jemnější chutě a nižší obsah kofeinu.


  • Filtr

Je lepší volbou, pokud chcete cítit jemné chuťové rozdíly káv. Hodí se na degustace různých typů káv, a to především jednodruhových. Je to skvělý způsob, jak si doma připravovat kvalitní a dobrou kávu a neinvestovat mnoho peněz do vybavení.

S mlékem nebo bez?

Espresso se těší velké oblibě také jako součást mléčných specialit, například v podobě cappuccina nebo flat white. Kvalitní mléko s dostatkem tuku dává espressu sladší chuť. Oproti tomu filtrovaná káva má ve srovnání s espressem čistší, jemnější a méně kyselou chuť. Běžně se proto pije spíše bez mléka. To vám umožní ocenit její jemnost.

Žádná volba tedy není ani špatná, ani dobrá. Je to vlastně jen otázka vašeho vkusu, preferencí a životního stylu. Nebo třeba aktuální nálady. Nezapomeňte, že každá metoda přináší úplně jiné výsledky v závislosti na způsobu přípravy, použitém druhu kávy, jejím původu a pražení.