Jak porozumět kávě v 8 krocích - díl 1.

06.04.2021

KROK 1 - Chuť kávy


Svět kávy, podobně jako svět vína, je obrovský a komplikovaný. Každý šálek chutná jedinečně a podle toho, odkud kávová zrna pocházejí. Jak byla zrna pražena a dokonce i podle toho, jak se šálek připravuje. Pomůžeme vám lépe poznat tento oblíbený životabudič. Dnes se podíváme na hlavní aspekty ochutnávky kávy. Jak různé složky ovlivňují váš ranní šálek kávy.



Aroma

Vůně je důležitou součástí hodnocení kávy. Je to proto, že čich úzce souvisí s naším vnímáním chutí. Až si dáte vaši další kávu, chvilku přiložte nos k šálku a nechte se pohltit vůní. Vzpomeňte na degustace vína. 
V závislosti na odrůdě a pražení, patří mezi běžné vůně karamelová, kouřová, uhelná, ovocná, ořechová a kořeněná. Pro běžného člověka může být někdy obtížné je přesně detekovat. Nikdy to však neuškodí zkusit, protože kvalitní vůně kávy vám pomůže zlepšit i její chuť.

Acidita

K vyjádření Acidity, neboli kyselosti, máme spousty přídavných jmen. Jasná, ovocná, ostrá, .. Není snadné ji přesně definovat. Co je ale jasné, že bez acidity není kvalitní káva. Objevuje se v kávách, které jsou pěstované ve vyšších nadmořských výškách. Existuje mnoho různých typů kyselosti. Od kyseliny citrónové, po kyselinu jablečnou, které dodávají kávě ovocné a květinové příchuti.

Káva vám nedělá dobře?

Mnoho lidí spojuje vysoce kyselou kávu s příčinou jejich překyseleného žaludku. To však nezpůsobují všechny druhy kyselin, ale specifický typ známý jako kyselina chinová. Tu najdeme mimo jiné v zatuchlé kávě, která byla pražená už dávno. 

Pokud vás po kávě bolí žaludek, nebývá to z důvodu přirozených "kyselinek" pocházejících z kávových odrůd, ale spíše starou kávou. A pokud se k tomu jedná o kávu hodně tmavě praženou, která vylučuje velké množství olejů, tak v kombinaci se starým datem pražení, získáváte ještě navíc žluklé oleje, které žaludku také neprospívají.


Tělo

Tělo kávy, známé také jako pocit v ústech, je měřítkem její struktury. Až si budete dávat kávu, vnímejte, jak bohatá nebo intenzivní je, jak se usazuje na vašem jazyku. Mezi běžně používané výrazy pro popis těla kávy patří, "silné tělo", "střední" nebo "lehké". Kávu se silným tělem budete na jazyku cítit výrazně déle, než kávy lehčí. Krásné srovnání, jak pochopit rozdíl mezi silným a lehkým tělem. Představte si pocit v ústech po vypití plnotučného mléka proti odtučněnému mléku.


Příchuť

Je to jednoduše chuť vaší kávy. Má náznak medu? Ochutnáváte vanilku? Možná chutná jako směs ořechů a karamelu? Sladká nebo hořká? Charakteristiky kávové příchuti jsou, stejně jako při popisu acidity nebo těla kávy, stejně rozsáhlé jako slovní zásoba člověka. Ovlivňuje ji původ, nadmořská výška, půda, zpracování a spousta dalších faktorů.

Díky těmto čtyřem klíčovým vlastnostem kávy, budete umět lépe popsat šálek kávy ve vašich rukou. A také je dobré znát, jak dané vlastnosti vznikají během procesu výroby kávy. 


Proto se můžete těšit na další díly naší kávové minisérie: 

  • KROK 2 - Původ kávy a odrůdy
  • KROK 3 - Zpracování kávy
  • KROK 4 - Pražení kávy
  • KROK 5 - Způsoby přípravy a mletí
  • KROK 6 - Druhy káv
  • KROK 7 - Kávová kultura dneška
  • KROK 8 - Naše tipy na závěr

Zdroj fotografií: Canva.com

Jste blázen do kávy? U nás najdete azyl.

×

Pokud se tu objeví nový článek, dáme vám vědět na email

Chci být v obraze