Karamelové Latte

Další kávovou klasikou je karamelové latte. Téměř každá kavárna má nějakou svou verzi. Nejlepší je v kombinaci s domácí karamelovou omáčkou


  • dvojité espresso (60ml)
  • 250 ml mléka
  • 0,04 ml karamelového sirupu 
  • šlehačka
  • domácí slaný karamel (případně nahraďte karamelovým topingem)


  1. Mléko napěňte v nerezové konvičce - pákové i automatické stroje na espresso mívají vlastní manuální nebo automatickou trysku. Nebo můžete zvolit samostatný napěňovač mléka.
  2. Na dno vysoké sklenice nalijte karamelový sirup
  3. Napěněné mléko krouživými pohyby promíchejte v konvičce a poté nalijte do sklenice, spíše svižněji. Mléko a sirup se krásně promíchá.
  4. Nechte chvilku odstát, cca 1 minutu. Mezitím si v klidu připravte dvojité espresso do malé nerezové konvičky.
  5. Připravené espresso nalijte pomalu do mléka. 
  6. Chcete-li, ozdobte šlehačkou a karamelovým topingem.


domácí slaný karamel
domácí slaný karamel

Recept na přípravu domácího slaného karamelu


POTŘEBUJEME:

  • 200 g cukru krupice
  • 80 g másla (pokojové teploty)
  • 120 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)
  • 1 lžička soli
  • několik kapek vanilkového extraktu
  1. Cukr dáme do hrnce a na středním plameni zahříváme (k míchání používáme dřevěnou vařečku). Počkáme, až se cukr úplně rozpustí. Vezmeme si metlu, stáhneme plamen a přidáme povolené máslo (nejlepší je ho mít nakrájené na kostičky) a zapracujeme do karamelu (trvá to cca 2-3 minuty). I když vám může připadat, že se máslo do karamelu nikdy nezapracuje, nemusíte se ničeho bát, vše se nakonec krásně propojí, a to i díky následnému kroku (přidání smetany).
  2. Poté přiléváme za stálého míchání smetanu ke šlehání a necháme cca 1 minutu provařit. Hrnec odstavíme z plotny.
  3. Nakonec přidáme lžičku soli, kapku extraktu a důkladně promícháme, aby se sůl v karamelu rozpustila.
  4. Ještě za tepla slaný karamel přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic.
  5. Skladujeme v chladu. Karamel vám v dobře vymytých skleničkách vydrží v lednici minimálně 2 měsíce.


Zdroj receptu na slaný karamel: https://www.naskokvkuchyni.cz/slany-karamel/