Karamelové Latte
04.05.2020

Další kávovou klasikou je karamelové latte. Téměř každá kavárna má nějakou svou verzi. Nejlepší je v kombinaci s domácí karamelovou omáčkou
- dvojité espresso (60ml)
- 250 ml mléka
- 0,04 ml karamelového sirupu
- šlehačka
- domácí slaný karamel (případně nahraďte karamelovým topingem)
- Mléko napěňte v nerezové konvičce - pákové i automatické stroje na espresso mívají vlastní manuální nebo automatickou trysku. Nebo můžete zvolit samostatný napěňovač mléka.
- Na dno vysoké sklenice nalijte karamelový sirup
- Napěněné mléko krouživými pohyby promíchejte v konvičce a poté nalijte do sklenice, spíše svižněji. Mléko a sirup se krásně promíchá.
- Nechte chvilku odstát, cca 1 minutu. Mezitím si v klidu připravte dvojité espresso do malé nerezové konvičky.
- Připravené espresso nalijte pomalu do mléka.
- Chcete-li, ozdobte šlehačkou a karamelovým topingem.

domácí slaný karamel
Recept na přípravu domácího slaného karamelu
POTŘEBUJEME:
- 200 g cukru krupice
- 80 g másla (pokojové teploty)
- 120 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)
- 1 lžička soli
- několik kapek vanilkového extraktu
- Cukr dáme do hrnce a na středním plameni zahříváme (k míchání používáme dřevěnou vařečku). Počkáme, až se cukr úplně rozpustí. Vezmeme si metlu, stáhneme plamen a přidáme povolené máslo (nejlepší je ho mít nakrájené na kostičky) a zapracujeme do karamelu (trvá to cca 2-3 minuty). I když vám může připadat, že se máslo do karamelu nikdy nezapracuje, nemusíte se ničeho bát, vše se nakonec krásně propojí, a to i díky následnému kroku (přidání smetany).
- Poté přiléváme za stálého míchání smetanu ke šlehání a necháme cca 1 minutu provařit. Hrnec odstavíme z plotny.
- Nakonec přidáme lžičku soli, kapku extraktu a důkladně promícháme, aby se sůl v karamelu rozpustila.
- Ještě za tepla slaný karamel přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic.
- Skladujeme v chladu. Karamel vám v dobře vymytých skleničkách vydrží v lednici minimálně 2 měsíce.
Zdroj receptu na slaný karamel: https://www.naskokvkuchyni.cz/slany-karamel/