Které pražení je lepší, tmavé nebo světlé?

Kde je více kofeinu?

Někteří kafaři si myslí, že tmavě upražené kávy obsahují více kofeinu než středně nebo světle pražené. Pravda je však taková, že obsah kofeinu zůstává během každé fáze pražení téměř stejný. Rozdíl ve stupni pražení je v chuti, nikoliv v množství kofeinu. 

Chutná lépe světlá nebo tmavá káva?

Druhy káv se svou chutí liší nejen podle původu nebo podle složení namíchané směsi, ale velkou roli hraje také stupeň pražení. 

Světle a středně pražené kávy mají tendenci uchovat si více původních chutí a jedinečných prvků, které odrážejí přirozené vlastnosti kávy. Tyto kávy mají komplexnější chuť. Na povrchu nejsou kávová zrna mastná. Nebyla pražena dostatečně dlouho, aby produkovala karamelizované cukry nebo oleje. 

Tmavě pražené kávy jsou olejnatější, což vede k vyšší hořkosti, ale také k čokoládové chuti. Při správném pražení mohou tmavě pražené kávy rozvinout sladké a bohaté chuťové profily. Jen je potřeba při výběru dávat pozor na přepražené kávy

Když spálíte chléb na uhel, je jedno jestli byl kváskový

Čím více je káva pražena, tím spíš se ztrácí její původní chuť. Přepražení se běžně dělá u levných káv nejistého původu pro zakrytí původní chuti. Když spálíte chléb na uhel, bude vám jedno, jestli byl původně žitný, kváskový nebo bílý. Teď je prostě černý a hořký.

Každý stupeň pražení k sobě váže typické chutě a vůně

V závislosti na druhu a původu kávy se pak projevují v různých poměrech.

SVĚTLÉ PRAŽENÍ

  • chuť
    • sladká
    • kyselá
  • vůně
    • květinová
    • ovocná
    • citrusová
    • čajová růže, kardamon, citron, jablko, meruňka, ostružina
  • vhodné přípravy kávy
    • Filtr
    • AeroPress
    • pro espresso nedoporučuji - bude extrémně kyselé


STŘEDNÍ PRAŽENÍ

  • chuť
    • sladká
    • kyselá
    • slaná
    • hořká
  • vůně
    • oříšková
    • ovocná
    • karamelová
    • čokoládová
    • pražené arašídy, vlašský ořech, pražené mandle, javorový sirup, med, vanilka, mléčná čokoláda
  • vhodné přípravy kávy
    • Espresso
    • Filtr
    • AeroPress
    • French Press
    • Moka konvička


TMAVÉ PRAŽENÍ

  • chuť
    • sladká
    • hořká
    • slaná
  • vůně
    • oříšková
    • karamelová
    • čokoládová
    • pryskyřičná
    • kořeněná
    • tmavá čokoláda, černý rybíz, eukalypt, pepř, hřebíček, tymián
    • při přepražení: dehet, tabák, připálená až spálená vůně
  • vhodné přípravy kávy
    • Espresso


V Alesio se držíme středního pražení


Jemné odstupňování mezi chutěmi tvoříme recepturami kávových směsí, nikoliv pražením. Proto v naší nabídce najdete zastoupení směsí z různých kategorií chutí a vůní při zachování stejného stupně pražení.


Kávové směsi:

  • s výraznější hořkou chutí a kořeněno-čokoládovou vůní - Brillante, Intenso - vhodné pro espresso
  • s velmi lehkou aciditou, sladší chutí a oříškovo-karamelovou vůní - Festivo, Espresso - vhodné pro espresso
  • s vyšší aciditou a ovocno-květinovou vůní Rustikal, Gourmet, Maňana - vhodné pro espresso, moka konvičku, french press, filtr


Jednodruhové kávy:

  • Peru- moka, french press, espresso (pražené mandle, kakao, karamel)
  • Cuba - moka, french press, espresso (pražené vlašské ořechy, tmavá čokoláda, černý rybíz)
  • Papua Nová Guinea - filtr, moka, french press, espresso (mléčná čokoláda, ostružiny, med)
  • Costa Rica Honey - filtr, moka, french press, espresso (sušené ovoce, čokoláda, vanilka)
  • Burundi - filtr (mandarinky, med, skořice)
  • Guatemala- filtr (třtinový cukr, datle, čajová růže)
  • Nicaragua- filtr (javorový sirup, jablko, mléčná čokoláda)


Všechny kávy můžete připravit jakýmkoliv způsobem. Při každé přípravě získáte jinou chuť. Když připravíte Burundi jako espresso, bude mít výraznou ovocnou vůni a kyselou chuť. Pokud ji dáte na filtr, rozvinou se v ní všechny jemné nuance chutí a vůní a po kyselosti nebude ani památky. Je jen na vás, jak si kávu připravíte. My uvádíme způsoby přípravy, které nám u daného druhu chutnají nejvíce.

Světlé, střední ani tmavé není špatné

Když tedy vynecháme přepražené. Jde jen o to, co vám bude chutnat. A všeobecně vycházet spíš z toho, jakým způsobem budeme kávu připravovat a podle toho kupovat kávu.