Mléko, věčný problém cappuccina

Je čas zbavit se špatného mléka!

Spousta lidí dává přednost černé kávě, ale je mnoho konzumentů kávy, kteří milují naprostý opak. Latte macchiatto, cappuccino nebo, v poslední době tak oblíbený, flat white. Mléko je skvělým doplňkem kávy. I když někteří tvrdí, že je to barbarství, tak co si budeme povídat. Flat white bez něj prostě neuděláme. Pro získání typické krémové chuti každého nápoje je klíčové použití správného mléka

Co stojí za nezdary u mléčných specialit

Mléko je tvořeno několika složkami, které pomáhají doplňovat a vyzdvihovat chuťové tóny vaší kávy. V základu se skládá z různých bílkovin, cukrů a tuků. Když se mléko zahřívá, cukr se rozkládá a způsobuje sladší chuť mléka. Bílkoviny drží v mléce vzduch a tím přispívají k tomu, aby mléko získalo zpěněný vzhled. A nakonec důležité mléčné tuky. Ty po roztavení vytvoří krémovou texturu a správnou chuť. Pokud dostanete do kávy všechny tyto složky z mléka, získáte tu dokonalou chuť cappuccina, kterou očekáváte.
Pokud u pákového kávovaru stojí zkušený barista, ale pěna je plná bublinek a postrádá krémový vzhled, je to mlékem. Pokud se u vašeho automatického kávovaru dobře staráte o údržbu a čištění mléčných cest a i přes to není napěněné mléko dokonalé, je to mlékem.

Jak to tedy je s tučností mléka


  • Nízkotučné mléko - dokážete ho samozřejmě napěnit, ale vyžaduje to značné úsilí a výsledek není dokonalý. A pokud opravdu trváte na cappuccinu a hlídáte si příjem tuků, tak vám asi nic jiného nezbyde. Je ale potřeba počítat s tím, že po smíchání s kávou nezískáte s nízkotučným mlékem žádnou zásadní výhodu v chuti.
  • Polotučné mléko - zlatá střední cesta. Držíte tuky v rozumné míře, nechcete si odpustit pití mléčných kávových specialit a spokojíte se také s průměrnou chutí vaší kávy.
  • Plnotučné mléko - jak říkám já, když hřešit, tak pořádně! Pokud chcete získat opravdu dokonalou chuť vašeho flat white, jděte do plnotučného mléka.


Jaké značky mléka se osvědčily nám

Ať už pracujete na pákovém kávovaru nebo řešíte mléko pro automatický kávovar, mléko je pořád mléko. Naše doporučení vychází z dlouholetých zkušeností s kávovary Jura, které máme umístěné v mnoha firmách v ČR. Se zákazníky řešíme pravidelně problémy s napěněním mléka. Když vynecháme problematiku s čištěním a údržbou mléčných cest, pak jsou to právě tato mléka, která se nám osvědčila:

  • Tatra Lascato - za nás dlouhodobě TOP
  • Meggle Barista
  • Kunín Mléko na Cappuccino


Je možné pracovat také s běžně dostupnými značkami a vybrat verzi plnotučného mléka. Ale máme ověřeno, že výsledná chuť kávy je již trochu jiná.
Pokud hledáte zdravější variantu nebo si jednoduše přejete změnu oproti běžnému kravskému mléku, můžete zkoušet mléčné alternativy:

  • Mandlové mléko - ve spojení s kávou tvoří trochu nakyslou chuť, příprava cappuccina vyžaduje zručnost, protože má mléko tendenci se od kávy oddělovat.
  • Sójové mléko - je populární alternativou kravského mléka. Je potřeba zvolit značku z kvalitních sojových bobů. Při tvorbě mléčné pěny je celkem stabilní. Výsledná chuť cappuccina je samozřejmě úplně jiná než z kravského mléka, ale jako alternativa velmi zajímavá a nasládlá.
  • Kokosové mléko - má vysoký obsah tuků, výrazně vyšší než kravské plnotučné mléko. Proto se stává dokonalou alternativou pro přípravu mléčných specialit. Kokosové mléko dá vaší kávě krémovou a chutnou texturu se sladkou kokosovou příchutí.
  • Rýžové mléko - pro nedostatek bílkovin se nedá napěnit, pouze ohřát.