Nadmořská výška a Káva

Obecným pravidlem je, že čím vyšší, tím lepší. Ale stejně jako u všeho, je to trochu komplikovanější. 

Káva Arabica se pěstuje od 1 000 m až do 2 500 m. Méně žádaná Robusta se pěstuje do 1 000 m. Ve vyšších nadmořských výškách je podnebí chladnější. Kávová třešeň má delší dobu zrání. Je tak více času na rozvinutí vynikajících chutí

Kvůli rostlinám, ale nemůže být podnebí příliš chladné. Proto se káva pěstuje v tropických oblastech. Kvalita a chuť pak samozřejmě souvisí s mnoha dalšími aspekty, jako je půda, klima a zpracování. 

Je pravdou, že žádná světově proslulá káva se nepěstuje v menší nadmořské výšce než 1 000 m. Je ale také pravdou, že světově nejvyhledávanější a ceněné kávy nemusí být vždy pěstovány v nejvyšších oblastech.  


SHG = Strictly High Grown. Označení kávy z vysokých poloh. Zrna jsou vynikající jakosti, pečlivě vytříděná a po upražení velmi úhledného vzhledu.


S registrací získáte nejen slevy na nákup kávy a příslušenství až 40%, ale také info o novinkách a trendech.