Jak na skvělou kávu doma? Od French Pressu přes filtr až po espresso. 

05.04.2020

Asi všem už nám chybí kavárenský život nebo třeba káva z firemního espresso kávovaru. A pokud zrovna nemáte cestu kolem kavárny s okénkem, tak by se mohl hodit tento článek. Jaké jsou možnosti v přípravě skvělé kávy doma? Objevte několik tipů, jak dosáhnout těch nejlepších výsledků.


Ať patříte mezi nováčky v domácí přípravě kávy nebo jste již ostřílení odborníci, vždy můžete zjistit něco nového. Můžete vybírat z několika metod přípravy, a je jen na vás, co bude vašemu srdci nejbližší.


French Press


French Press (dále FP) se za posledních pár let stal klasikou v jednoduché domácí přípravě kávy. Je to skvělý první krok, jak začít. Káva je hodně výrazná a hodí se pro ni kávová zrna středně až tmavěji pražená s čokoládovou nebo oříškovou vůní. Pro FP vždy používejte kávu mletou hodně na hrubo (jako hrubě mletá sůl). Mletá káva v běžných obchodech je vhodná pro espresso nebo českého turka. Proto je fajn pořídit si mlýnek a kupovat zrnkovou, nebo kávu spíše nakupovat v pražírnách nebo speciálkách, kde vám ji rádi namelou správně. 

Ideální poměr je 35 g kávy na 480 ml vody (2 šálky). Případně upravte dle tohoto poměru a velikosti vašeho French Pressu. S kávou a její chutí si můžete dále hrát. Pokud se vám zdá moc silná, tak jednoduše upravte poměr a přidejte více vody. Pokud slabá, udělejte opak. Pokud se ve výsledném šálku objeví kyselá dochuť, zkuste namlít kávu jemněji. Je-li káva příliš hořká, tak ji naopak umelte hruběji.

Jak postupovat při přípravě

Propláchněte French Press horkou vodou a vylijte ji. Tím se nádoba prohřeje a káva zůstane déle horká. Umístěte FP na váhu, přidejte příslušné množství kávy a zalijte horkou vodou. Stopněte si 4 minuty extrakce. Po této době odkryjte víko a promíchejte kávu s vodou, ideálně dřevěným míchátkem. Kovová lžička může nejen rozbít sklo FP, ale kov všeobecně narušuje chuť kávy. Pomalu stlačte píst dolů a přelijte všechnu kávu buď rovnou do šálků nebo do konvičky.


Aeropress

  
Pokud si chcete vychutnávat širší škálu chutí kávy a zkoušet středně pražené kávy třeba i s ovocitější příchutí nebo rozmanitější kávové chuti, vyzkoušejte Aeropress. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, ale nabídne dokonalou chuť. Kávu, kterou na tuto přípravu použijete, musíte namlít jemně, jako například na espresso. Aeropress lze připravovat několika způsoby. Zde je jeden z nich. 

Jak postupovat při přípravě

Vložte malý kruhový filtr do plastového víčka a pomocí horké vody filtr propláchněte. Sestavte Aeropress, zašroubujte filtr a umístěte na váhu. Naplňte 15 g mleté kávy a zalijte 250 ml horké vody. Promíchejte opět raději dřevěným míchátkem a nechte odstát 90 vteřin. Umístěte Aeropress na šálek nebo karafu, připojte druhou část Aeropressu (píst) a stlačte.


Filtrovaná káva


Mezi baristy oblíbená metoda přípravy kávy. Káva se jen pomocí gravitace filtruje přes papírové filtry umístěné do trychtýřovitého dripperu. Tento způsob je velmi jednoduchý, elegantní a zvýrazňuje komplexní kávové chutě. Mezi dvě nejoblíbenější varianty patří dripper Hario V-60, který je nazván podle svého tvaru do V a úhlem 60 stupňů. A Chemex, což je designový skvost ze skla a karafa v jednom. V-60 vyžaduje tenký kónický papírový filtr a je ideální pro podpoření ovocné a květinové chuti v kávě.  


Chemex vyžaduje větší a silnější filtrační papíry a hrubší mletí než V-60. Proto je chuť kávy z této přípravy bez náznaku kyselosti a zvýrazňuje spíše hořké a čokoládové tóny. Při správné přípravě získáte brilantní chuť. Pokud se rozhodnete jít do přípravy filtrované kávy doma, určitě doporučuji pořízení konvičky na ohřev vodu s úzkou hubicí. Je to pro přesné a dokonalé zalévání kávy při její přípravě, které má velký vliv na výslednou chuť. 

A jakou kávu použít na filtr? Určitě doporučuji světle až středně pražené jednodruhové kávy, a to především ty s ovocitými a citrusovými podtóny. Tato příprava je ideální na zkoušení káv speciálních, výběrových, mikrolotů (omezené množství kávy od malých farmářů napříč celým světem). 

Výchozí hodnota poměru kávy a vody pro přípravu na filtru je 1:17. Tedy 1 g kávy na 17 g vody. Poměr ale samozřejmě lze měnit podle použité kávy a podle vkusu. Opět platí, že pokud zjistíte, že káva na váš vkus chutná příliš kysele, namelte ji jemněji. Pokud je příliš hořká, namelte ji hruběji.


Jak postupovat při přípravě

Vezměte papírový filtr a umístěte jej do Chemexu nebo dripperu V-60 (ten je potřeba mít položený na šálku nebo konvičce). Trochou horké vody filtr nejprve propláchněte a vodu poté vylijte. Umístěte celé na váhu a odvažte vhodné množství kávy (např. 25 g kávy na 425 ml vody). Nejprve nalijte dvojnásobek horké vody než kávy, tj. v tomto případě 50 ml, a počkejte 30 vteřin. (Pokuste se vodu nalívat tak, abyste navlhčili všechnu kávu.) Chuť kávy se začne pomalu rozvíjet. Poté dolévejte zbytek horké vody. Nelijte na jedno místo, ideální je zalévat do spirály. Můžete zalévat na etapy nebo najednou. Obojí bude mít jiný vliv na výslednou chuť kávy. Zkoušejte, testujte, protože to je na tom to nejlepší. Dekantujte, popíjejte a užívejte si úžasných a rozmanitých kávových chutí.

Espresso


Je vaše oblíbená káva espresso? Ano, moje také, i když ji ráda prokládám některými z již zmíněných možností. Přípava espressa v domácích podmínkách může být složitá. Existuje však několik tipů, jak optimalizovat chuť domácího espressa. 

Kávu vybírejte moudře. Ideální je držet se středně pražených kávu. Světle pražené mohou být příliš kyselé a tmavě pražené příliš hořké. Káva pro espresso potřebuje po upražení odpočívat. Narozdíl od předchozích metod přípravy, kdy je vhodná káva i 5 dní po upražení, je pro espresso lepší počkat třeba i 3 až 4 týdny po pražení

U espressa je neskutečně důležité mletí, které musí být jemné a rovnoměrné. Kvalitní mlýnek externí nebo umístěný v automatickém kávovaru, tedy hraje velmi důležitou roli. Používáte-li automatický kávovar, tak moc věcí neovlivníte. Pokud ale stojíte na začátku a kávovar teprve vybíráte, rozhodně doporučuji nešetřit a volit značky, které nabídnou špičkový mlýnek a pulzní extrakční proces přípravy. Ten se snaží nahradit to, co u pákového kávovaru zajišťuje dobrý barista. Každodenní správné namletí kávy pro dokonalou extrakci. 

Jednou ze skvělých značek jsou kávovary Jura. Nejsme prodejci kávovarů Jura, ale více jak 10 let pronajímáme tyto kávovary do předních českých firem. Máme s nimi bohaté zkušenosti a máme také mnoho zpětné vazby od našich klientů, proto víme, že můžeme značku doporučit. V rámci automatických kávovarů a espressa je to na současném trhu to nejlepší. 

Připravujete-li kávu na pákovém kávovaru, platí výběr správného mlýnku a správného mletí ještě víc. Káva by měla být namleta tak jemně/středně, aby 30 ml espressa proteklo pákou zhruba za 25-30 vteřin.


A jestli milujete flat white nebo cappuccino, tak jako já, nebraňte se mu ani doma. Pokud nemáte automatickou trysku na mléko a šlehat manuálně se vám moc nedaří, nezoufejte. Použijte externí napěňovač mléka. Další informace najdete v našem článku Mléko, věčný problém cappuccina

5 zásadních věcí pro dobrou kávu


Kvalitní káva

Kupujte kvalitní kávu. Bez toho to nepůjde. Stojí za to testovat, která káva bude nejlepší pro váš způsob přípravy. 

Čerstvost pražených zrn

Kontrolujte data pražení. Káva je potravina, takže časem ztrácí na čerstvosti a chuti. Pokud je tedy čerstvá, rozhodně můžete čekat lepší výsledky. Ideální je od 1 týdne do 2-3 měsíců od pražení v závislosti za způsobu přípravy. 

Skladování

Skladujte kávu ve vzduchotěsném obalu, do kterého nejde světlo, na suchém a chladném místě. 

Čistota

Udržujte váš kávovar čistý. Zdá se to jako banalita.  Doplňky na přípravu kávy, jako je French Press nebo filtr zvládneme mít čisté, protože prostě vidíme, když čisté nejsou. Ale u automatických kávovarů už to tak není. Nevidíme dovnitř, kdyby ano, možná bychom tu kávu nechtěli. Obzvlášť u kávovarů je potřeba dbát na pravidelné čištění a odvápňování. Více informací najdete v našem článku Čistota a chuť jdou ruku v ruce.

Filtrovaná voda

Alfou a omegou kávy je voda. Aby taky ne, když tvoří většinu nápoje. Je až neskutečné jaký vliv na chuť kávy má voda. Doporučuji používat vodu filtrovanou. Tvrdost vody je pro chuť klíčová. Hořčík, vápník a vše, co voda obsahuje, má vliv na výslednou chuť.

Ale nezapomeňte, vždy záleží na vás a vašich preferencích a vkusu. Učte se, ochutnávejte a užívejte. A když se to nepodaří, nevadí. Stejně je potřeba podporat to množství kaváren, které to teď rozhodně nemá lehké. Přeji všem zdraví, štěstí a dobrou kávu.