Zrnkový svět II.

TOP 10 zemí v oblasti pěstování výběrové kávy (Jižní Amerika, Afrika, Oceánie).

BOLÍVIE

  • 155 - 2300 m.n.m. | 46 tis. pytlů ročně | promytá metoda

Nejlepší kávy z Bolívie jsou sladké, jemné a vyvážené. Tento vnitrozemský stát jižní Ameriky si ale teprve získává svou pozici na trhu s kvalitní kávou. Po mnoho let se zde věnovali pouze produkci kávy nižší kvality, určené do komerčních směsí. Asi 95% produkce se odehrává v oblasti Yungas podél východních svahů pohoří Andy. Mezi další rostoucí regiony patří Cochabamba, Santa Cruz a Tarija. Přestože má Bolívie všechny potřebné vlastnosti (klima, srážky, převýšení) pro produkci vysoce kvalitní kávy, nedostatek infrastruktury, technologií a vývozních systémů, ztěžuje pěstování výběrové kávy. Producenti se také vzdávají pěstování kávy a pozemků ve prospěch "stabilnějších" podniků, jako je pěstování koky (rostlina používaná k výrobě kokainu).

BRAZÍLIE

  • 400 - 1 600 m.n.m. | 37 mil. pytlů ročně | suchá a polopromytá

Brazílie je největším producentem kávy na světě, představuje asi 30 procent celkové světové produkce. Šíře nabídky je obrovská, od levných komerčních káv, přes kvalitní arabiky až po výběrové kávy a mikroloty. Mezi hlavní kávové regiony patří Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo, Bahia, Paraná a Rondônia. Kávy z nich se mohou dramaticky lišit. V Brazílii chybí vyšší nadmořské výšky, což přispívá k velmi malé kyselosti zdejších káv. Výrobci v Brazílii používají suchou a polopromytou metodu zpracování a tím káva získává na sladkosti a plnosti chuti. Pokud tedy nemáte rádi kyselou kávu, je brazilská káva a směsi z ní, velmi dobrou alternativou. 

  • Brazilskou kávu z oblasti Sao Paulo najdete v těcho kávových směsí Alesio: Festivo (50%), Brillante (35%) a Espresso (50%)

KOLUMBIE

  • 800 až 1 900 m.n.m. | 12 mil. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Kolumbie soutěží s Vietnamem o titul nejproduktivnější kávové země na světě. I když, pokud jde o arabiku, je první. 97 procent vietnamské kávy je robusta. Se třemi pohořími a jednou z nejvíce rozmanitých krajin na světě, je Kolumbie schopna produkovat vysoce kvalitní kávu. Od roku 2016 je téměř 40 procent veškerého kolumbijského vývozu káva nejvyšší kvality. Na rozdíl od mnoha jiných zemí, má většina kolumbijských výrobců na svém pozemku zpracovatelské závody. To jim pomáhá v kontrole kvality. V Kolumbii roste i trend cuppingu a balení kávy z konkrétní farmy. Tvorba výběrové kávy je pro specializovaný trh zásadní. Mezi uznávané regiony s výběrovou kávou patří Nariño, Cauca, Huila, Antioquia a Santander. Kolumbijská káva má obvykle střední tělo se střední kyselostí a tóny od tropického ovoce po čokoládu.

Kavárna, Antioquia, Kolumbie
Kavárna, Antioquia, Kolumbie

EKVÁDOR

  • 200 - 2 000 m.n.m. | 1 mil. pytlů ročně | suchá metoda, některé promyté

Ekvádor má ideální podmínky pro pěstování špičkové kávy. Rovník, sopečná půda, období dešťů, extrémní výšky. I přes to se zde produkuje ve velkém robusta a velmi nízká kvalita arabiky. Většina kávy je pak následně používána pro výrobu instantní kávy. Ekvádorská vláda totiž nenabízí podporu pěstitelům speciálních káv. Někteří zemědělci jsou, i přes těžké podmínky, ochotni pěstovat kvalitní arabiku. Produkují pak velmi zajímavé kávy. Tyto nejlepší ekvádorské kávy mají skvělou rovnováhu mezi kyselostí a sladkostí.

PERU

  • 1 200 až 2 000 m.n.m. | 2,5 mil. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Peruánská káva má výbornou strukturu a plné tělo vysokohorské kávy. Pohoří Andy vede po celé zemi a zahrnuje téměř 28 mikroklimatů. Asi 60 procent kávových zrn v Peru se pěstuje na severu v oblastech Cajamarca, Amazonas, San Martín, Piura a Lambayeque. Ve středním peru se pěstuje asi 30 procent, která zahrnuje oblasti Junín, Pasco a Huánuco. Jižní regiony Puno, Cusco a Ayacucho pěstují nejmenší množství kávy. Mnoho peruánských káv je organických a chuť bývá jemná se sladkými tóny, jako je karamel, karamel, čokoláda a ořechy.

  • V našem eshopu nabízíme kávu Peru z obce Cemcavir z oblasti Pasco

BURUNDI

  • 1 700 až 2 000 m.n.m. | 246 tis. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Burundi je malá země ve středu Afriky, jižně od Rwandy. Jako extrémně hornatá země s tropickým podnebím, se Burundi skvěle hodí k pěstování výběrové kávy. Roste zde převážně odrůda Bourbon, která mívá komplexní chutě, plné tělo a náznaky sladkosti a vyvážené acidity. Káva je důležitá zemědělská plodina v Burundi - ve skutečnosti je to vývoz číslo jedna - a kvůli občanské válce a dalším komplikacím se země snaží zářit na trhu s kvalitní a výběrovou kávou.

  • V našem eshopu nabízíme kávu Burundi z oblasti Gitwenge

ETIOPIE

  • 1 500 - 2 200 m.n.m. | 2,8 mil. pytlů ročně | promytá i suchá

Etiopie je jedním z nejuznávanějších pěstitelů kvalitní a výběrové kávy. Má skutečně jedny z nejlepších káv světa. Možná není náhoda, že káva Arabica byla poprvé objevena právě v Etiopii. Jednou z nejzajímavějších věcí jsou doslova stovky dědictví odrůd. Tyto odrůdy jsou pak pěstovány malými producenty. Často je tedy vidět na pytlích místo označení místa a farmy, označení dědické odrůdy. Z tohoto důvodu může mít etiopská káva veliké rodíly v chutích, ačkoli obecně platí, že mají často intenzivní květinové nebo ovocné příchuti. Například Etiopie Yirgacheffe, z oblasti Sidama, je známá svou charakteristickou dochutí Earl Grey. Káva pěstovaná na západě (např. Limu, Djimmah, Lekempti, Welega a Gimbi) je obvykle ovocnější. Mnoho etiopských káv chutná podobně jako borůvky, a jejich ovocitost se ještě zvyšuje, pokud jsou upraveny suchou metodou. 

Ženy prodávající na trhu v Etiopii zelenou kávu
Ženy prodávající na trhu v Etiopii zelenou kávu

KEŇA

  • 1 400 - 2 000+ m.n.m. | 720 tis. pytlů ročně | většinou promytá

Je známo, že i keňská káva je špičkou mezi špičkami. Vyspělé keňské kávy mají charakteristickou šumivou kyselost s tóny černého rybízu, tropického ovoce a citrusových plodů (zejména grapefruity). Kvalita je v Keni na prvním místě. Extrémní dovednosti producentů a jedinečné postupy zpracování, které se vyznačuje dvojím kvašením, přispívá k vysoké kvalitě zdejší kávy. Keňa má několik oblastí pěstování, i když většina spadá do oblasti kolem hory Keňa, která sahá na jih téměř do hlavního města Nairobi a na sever do Meru.

  • V našem eshopu nabízíme kávu Keňa Peaberry z oblasti Kirinyaga 

TANZANIE

  • 1 400 - 2 000 m.n.m. | 678 tis. pytlů ročně | většinou promytá

Nachází se na východním pobřeží Afriky. Tanzanie není tak známá jako Keňa, ale její kávy mohou být prvotřídní a jsou velmi podobné keňským. Většina tanzanské kávy se pěstuje stínu banánovníků na svazích hory Kilimanjaro. Výška a stín přispívají k pomalému dozrávání plodů, což nabízí složité a rozmanité chutě. Velmi oblíbená je káva Peaberry z Tanzánie. Peaberry není více chuťově rozmanitější, ale pro zákazníka je více zajímavá. Jedná se o přirozené mutace v zrnech. Kávové třešně běžně obsahují dva ploché boby a pouze 5% třešní obsahuje 1 kulaté zrnko. To je ručně vybíráno, protože se praží jiným způsobem než plochá zrnka. Z toho pak vzniká káva s označením Peaberry. 

  • V našem eshopu nabízíme kávu Tanzanie z oblasti Utengule 
Peaberry vs. klasické zrnko
Peaberry vs. klasické zrnko


PAPUA NEW GUINEA

  • 1 300 až 1 900 m.n.m. | 796 tis. pytlů ročně | většinou promytá

Papua-Nová Guinea (PNG) zabírá polovinu ostrova Nové Guineje v jihozápadním Pacifiku. Ačkoli produkuje jen asi 1 procento ze světového obratu arabiky (většina z toho je fairtrade a bio), jedná se o velmi zajímavý původ. Chuť kávy může být čokoládová, ale také citrusová. Záleží na oblasti. Mezi rostoucí regiony patří Highlands / Wahgi Valley.