Zrnkový svět I.

TOP 9 zemí v oblasti pěstování výběrové kávy ve Střední a Severní Americe .

HAWAI

  • 100 - 1000 m.n.m. | produkce 45tis. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Hawai je jediné místo ve spojených státech, kde se produkuje vysoce kvalitní výběrová káva. Hawai má pár vzkvétajících oblastí, většina z nich má sopečnou půdu bohatou na minerály. Mezi nejznámější patří region Kona, který produkuje jednu z nejlepších káv světa. Má však pouhých 800 ha, což znamená, že poptávka je mnohem vyšší než nabídka.

MEXIKO

  • 800 - 1700 m.n.m. | 2,5 mil. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Mexiko pěstuje kávu na přibližně 760 000 hektarech ve 12 různých státech. Největší produkce je v regionu Chiapas, který sdílí pohoří s jedním z nejlépe rostoucích regionů Guatemaly a představuje asi třetinu celkové produkce v Mexiku. Mezi další dobře zavedené regiony patří Veracruz, Puebla a Oaxaca, které spolu s Chiapasem tvoří asi 95 procent veškeré produkce. 

    • Mexickou kávu z oblasti Chiapas najdete v těcho kávových směsí Alesio: Festivo (25%), Intenso (85%) a Rustikal (35%)


KOSTARIKA

  • 600 - 2000 m.n.m. | 1,1 mil. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Kostarická káva se obecně pěstuje a zpracovává s velkou péčí, díky čemuž je oblíbená. Nejznámější oblast Tarrazú používá vysoce pokročilé výrobní techniky, jejichž výsledkem je extrémně čistá káva. Zatímco oblasti Kostariky vyrábějí kávu s odlišnými charakteristikami, je káva jako celek považována za zlatý standard. Čistá, jasná a plná jemných aromatických látek s citrusovou dochutí a příjemnou sladkostí.

  • Kostarickou kávu z oblasti Tarrazú najdete v těcho kávových směsí Alesio: Gourmet (25%)
Kávová plantáž, region Naranjo, Kostarika
Kávová plantáž, region Naranjo, Kostarika


SALVADOR

  • 500 - 1800 m.n.m. | 600 tis. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Přestože obecně není Salvadorská káva považována za stejnou ligu jako káva z Kostariky a Guatemaly, sopečné pohoří Salvador, tvoří ideální povětrnostní podmínky. Díky tomu je zde hluboce zakořeněná kávová tradice, která umožňuje prvotřídní vysoce kvalitní výrobu kávy. Zhruba 80% kávy pěstované zde je odrůda Bourbon. Salvadorská káva má velmi dobrou pověst mezi profesionály, její chuťový profil je výrazně sladký a krémový, s příchutí karamelu a kakaa. Pokud nestojíte o kávu s vyšší kyselostí, Salvador pro vás může být dobrou volbou.

GUATEMALA

  • 1200 - 1900 m.n.m. | 3 mil. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Guatemalská káva zaznamenala v posledních letech vzestup kvality na trhu s výběrovou kávou. Jeden z nejvíce proslulých regionů je Antigua. Je zasazen mezi tři sopky, které poskytují dokonalý minerální podklad kávy. 

  • V našem eshopu nabízíme kávu Guatemala z obce Santa Rosa

HONDURAS

  • 1300 - 1800 m.n.m. | 5 mil. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Honduraská káva měla kdysi velmi podstatný podíl na komerčním trhu s kávou. Nicméně to změnil hurikán Mitch na konci 90. let. V současné době produkuje Honduras velmi kvalitní kávu z malých farem, které produkují a soustředí se především na výběrovou kávu. V posledních letech poptávka po honduraské kávě vzrůstá.


Jamaica Blue Mountain
Jamaica Blue Mountain

JAMAICA

  • 600 - 2000 m.n.m. | 12 tis. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Jamajka je třetím největším karibským ostrovem a domovem nejdražší kávové speciality - Blue Mountain. Káva je pojmenována podle pohoří kde se pěstuje, nachází se na severovýchodě ostrova. Nadmořská výška není tak vysoká, ale říká se, že téměř věčná modrá mlha zpomaluje zrání plodu a tím zvýrazňuje chuť. Má vynikající vlastnosti, včetně bohaté chuti, jemné kyselosti, plného těla a příjemné sladkosti.

NIKARAGUA

  • 800 - 1500 m.n.m. | 1,8 mil. pytlů ročně | většinou promytá metoda

Nikaragua je relativním nováčkem v kávovém průmyslu. Po roce 1990 se ve svém kávovém programu zaměřili na vysoce kvalitní a výběrovou kávu. Nyní produkují široké spektrum káv napříč různými mikroklimaty ve třech regionech. Většina kávy pochází z regionu na severu země, kde jsou nejznámější oblasti Matagalpa a Jinotega. Sopečná půda a tropické podnebí zde plodí dokonalou kávu.

  • V našem eshopu nabízíme kávu Nikaragua se specifikací bio a fairtrade z obce San Juan del Rio Coco 

PANAMA

  • 1200 - 2000 m.n.m. | 43 tis. pytlů ročně | promytá i suchá (přírodní) metoda

Panama má unikátní klima pro pěstování kávy. Zdejší odrůdy jsou schopné produkovat rozmanité aromatické tóny jako vanilka, javorový sirup nebo citrusové a vinné vůně. Asi 80 procent produkce panamské kávy je ze západu kolem města Boquete v hornaté oblasti Chiriquí, kde má více než 100 letou tradici. Panama vynaložila značné úsilí, aby se osvědčila na trhu s výběrovou kávou. V roce 1996 vytvořila malá skupina výrobců kávy kávovou asociaci "Special Coffee Association of Panama" (SCAP) na propagaci vysoce kvalitní kávy. V dnešní době je organizace víc jak čtyřnásobná a pro své kávy získává celosvětová uznání. Na počátku roku 2000 panamská vláda vyčlenila 8 000 hektarů na pěstování kvalitní a ekologické kávy. V Panamě se daří jedné z nejlepších odrůd světa Gesha. Největším panamským producentem této kávy je slavná farma Hacienda La Esmeralda, které věnuje většinu své výměry právě této odrůdě. Skvělá Gesha přináší jasmínovo květinové vůně, jasnou citrusovou kyselost a výrazné bergamotové tóny.

  • V našem eshopu nabízíme kávu Panama z oblasti Boquete/Chiriquí