Svět kávy, podobně jako svět vína, je obrovský a komplikovaný. Každý šálek chutná jedinečně a podle toho, odkud kávová zrna pocházejí. Jak byla zrna pražena a dokonce i podle toho, jak se šálek připravuje. Pomůžeme vám lépe poznat tento oblíbený životabudič. Dnes se podíváme na hlavní aspekty ochutnávky kávy. Jak různé složky ovlivňují váš...

Obecným pravidlem je, že čím vyšší, tím lepší. Ale stejně jako u všeho, je to trochu komplikovanější.

Tak jako mnoho věcí, které udělaly svět hezčím místem, vznikl i Raf jen z rozmaru jednoho nadšeného kafaře. Stalo se to v Rusku, a to v době, kdy ještě zdaleka nebyl běžně znám pojem espresso, kvalitní káva nebo speciální kávové nápoje.

Jakmile jsou kávové plody sklizeny, je potřeba zelené boby oddělit od třešňové dužiny. Proces, kterým se dužina odstraní, výrazně ovlivňuje výslednou chuť kávy. Mezi nejvíce běžné patří následující metody.

TOP 10 zemí v oblasti pěstování výběrové kávy (Jižní Amerika, Afrika, Oceánie).

TOP 9 zemí v oblasti pěstování výběrové kávy ve Střední a Severní Americe .

Někteří kafaři si myslí, že tmavě upražené kávy obsahují více kofeinu než středně nebo světle pražené. Pravda je však taková, že obsah kofeinu zůstává během každé fáze pražení téměř stejný. Rozdíl ve stupni pražení je v chuti, nikoliv v množství kofeinu.

Doba už dávno není jen o "presu s mlékem". Zajímá nás původ, pěstování, sklizeň. Pražírny, obchodníci i kavárny mění způsoby prezentace a přípravy kávy. Objevují se nesčetná množství metod k její přípravě a tedy i mletí a pražení.

PŘEČTĚTE SI JAKO PRVNÍ, CO JE NOVÉHO